Univerzális aktuátor teszter fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modern autókkal szemben egyre több és több követelmény fogalmazódik meg. Elég csak arra gondolni, hogy a teljesítmény folyamatos növelése mellett, az egyre szigorodó nemzetközi rendeletek betartása és a vásárlók igényeinek kielégítése miatt a gyártóknak folyamatosan csökkenteniük kell a káros anyag kibocsájtás, illetve az üzemanyag fogyasztás szintjét.

Ahhoz, hogy ezek az autók teljesítsék a rájuk kirótt jelenlegi és jövőbeli elvárásokat, illetve fejlesztésük a megfelelő irányban haladjon, szükséges a jelenlegi meghibásodott alkatrészek minél pontosabb és kimerítőbb vizsgálata.

A dolgozat egy olyan autonóm működésre is képes rendszer megtervezéséről és megvalósításáról szól, amely az AUDI Hungária Motor Kft.-ben gyártott motorokon található, állandó mágneses állórészű DC motorral rendelkező aktuátorok automatizált tesztelését képes elvégezni. Az eszköz képes különböző diagnosztikai méréseket futtatására a beavatkozókon annak meghatározására, hogy az adott beavatkozó teljesíti-e a specifikációban leírt értékeket. Ezen kívül segítséget nyújt az alkatrészek analízisében, a hibaokok feltárásában. A mérési eredményeket szabványosított formában eltárolja a későbbi felhasználás céljából. A rendszer képes az egyre terjedő digitális SENT protokollú szenzorok jelének értelmezésére és felhasználására.

A tester a következő funkciókkal rendelkezik: képes a szelepeken hiszterézis analízist végezni, melyet a számítógép segítségével meg is tud jeleníteni. Képes a szelepet biztonságos, szabályozott módon mozgatni, a véghelyzeteit megkeresni. Ezen kívül a szelep zárási, illetve nyitási idejének megmérése is lehetséges az eszközzel. Alkalmas hosszú idejű járató tesztek használatára is. Autonóm működéséből adódóan a válogatási folyamatok támogatását is ellátja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.