Univerzális lézervezérlő szoftver tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A BME ETT tanszék laboratóriumában található AVIA Nd:YAG lézer állomáshoz tartozik egy elektromosan mozgatható asztal is. A két eszközt külön vezérlőkártyák és külön szoftverek működtetik. LabVIEW környezetben az asztal minden funkciója elérhető, az asztal teljes körűen használható. Továbbá a lézerhez is tartozik egy már korábban elkészített, a lézer alapvető funkcióinak elérésére szolgáló programrészlet.

Az elsődleges feladat a lézerfej vezérlés megvalósítása külső programból, Gerber típusú gyártó file tartalmának feldolgozása és a kód által meghatározott mintázat kivitelezése volt. A feladat során az aktuális 6cm x 6cm rajzfelület kiterjesztése is cél volt, ami az asztal mozgatásának a programba illesztésével érhető el.

A feladat végkifejleteként a megvalósított program metódusok LabVIEW környezetbe implementálás a cél. A már meglévő programrészletekkel összehangoltan egy univerzális, Gerber kódokkal dolgozó megmunkáló állomás álljon a rendelkezésünkre.

A feladathoz először az ipari szabványnak számító Gerber (azaz G-kódok) struktúra megértése elengedhetetlen. A különböző apertúra típusok, alakzatkódok, koordináta utasítások felépítésének elsajátítása, Gerber file teljes körű feldolgozása, rétegek kezelése, különböző apertúra típusok pontjainak kalkulációja, koordináta transzformációk elvégzése, mozgatási irányok és azok mértékének meghatározása a tennivalók sorrendje.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.