Univerzális motorvezérlő fejlesztése oktatási célokra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A hagyományos motorokban használt mechanikus kommutátor eltávolítása miatt a kefe nélküli egyenáramú (BLDC) motorok egyre népszerűbbek az autóiparban (különösen az elektromos járművekben (EV)), a HVAC-knál, a fehérárukban és az ipari felhasználásokban. A kommutátor elektromos vezérlésre való lecserélése javítja a készülék megbízhatóságát, alkalmazkodóképességét és tartósságát.

A népszerűség növekedése következtében a BLDC motorok egyre gyakoribbá válnak még az oktatási szektorban is, mint például a kisebb quadcopter projektekben való felhasználásukkal, valamint laboratóriumi kísérletek során egyetemi tananyagként.

Ez a helyzet az egyetememen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is, ahol az elektronika labor során gyakran találkoztunk a kefe nélküli motorok munkamechanizmusával és vezérlésével.

Az diplomamunkám célja egy olyan nyomtatott áramköri lap (PCB) létrehozása, amely a BLDC motor vezérléséhez használható az egyetemi laboratóriumban a diákok számára, akik különböző vezérlési megoldásokat készíthetnek hozzá.

A dolgozat során röviden összefoglalom a tudnivalókat a BLDC motorokról, majd részletesen ismertetem készített áramkör tervezésének folyamatát végül pedig a gyakorlati kipróbálását szemléltetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.