Univerzális motorvezérlő fejlesztése oktatási célokra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektromos motorok több mint 200 éve jelen vannak. Az elektromos motorok lényege, hogy mechanikai energiává alakítsák át az elektromos energiát. Több fajtája is van az elektromos motoroknak, mint például AC motorok és DC motorok. A diplomamunkám egy szűkebb típusról, a kefe nélküli DC (angolul BLDC) motorokra összpontosít. A BLDC motorok szinkron motorok egyenáramú táplálással. Az ilyen típusú motorok már a 19. században jelen voltak és nagyon sok helyen alkalmazzák őket. Ilyen terület lehet az ipari, kereskedelmi vagy akár a háztartási szektor is.

Azért választottam ezt a témát diplomamunkámként, mivel minden olyan területet magába foglal, amit tanulmányaim során érdekesnek találtam. A diplomamunka első részében a történelmi áttekintés foglal helyet. Ebben a fejezetben szó lesz a BLDC motorokról, az inverterekről és a pozíció méréséről is. A következő szakazban különbféle szimulációkat végeztem el a BLDC motorral kapcsolatban.

A szimuláció után részletes leírás található a nyák tervezéssel és a megfelelő komponensek kiválasztásával kapcsolatban egy inverter és egy vezérlő egységen keresztül bemutatva.

A diplomamunka utolsó részében a megtervezett nyák összeszerelésére és annak tesztelésére kerül sor.

Remélem, hogy a diplomamunkám segítségével az olvasó képes less hasonló rendszer tervezésére, úgy hogy előtte nem volt jártas a témában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.