Univerzális üzenetkezelés IBM Message Broker és Microsoft Exchange alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjaink üzleti elvárásai meglehetősen nagyok az informatikai megoldásokkal szemben. Egy rendszer megtervezése folyamán gondolnunk kell a későbbi integrálhatóságra, egy létrehozott modul újrafelhasználhatóságára. A 90–es években, sőt még napjainkban is megfigyelhető ad – hoc megoldásokkal való megvalósítás meglehetősen gyors, de hosszabb távon eléggé költségigényes lehet. A különböző fejlesztőkörnyezetekben létrehozott programok integrálása bonyolulttá, így átláthatatlanná teszi egy rendszer egészét. Ez ahhoz vezethet, hogy a már megírt programokat újra kell írni, ami többletköltséget eredményez.

Ilyen többletköltségek elkerülésére hoztak létre egy új, hatékony integrációt megvalósító eljárást, a szolgáltatás-orientált architektúrát (Service Oriented Architecture-SOA). Segítségével a bonyolult rendszerek kezelhetősége egyszerűbbé válik, annak menedzselése megvalósítható lesz. Így sikerül elkerülni olyan váratlan költségeket a vállalat élettartama alatt, amire nem számítunk. A SOA középpontját az ESB (Enterprise Service Bus) alkotja. Szépsége abban rejlik, hogy elrejti az egyes alkalmazások közötti adat-reprezentációs és protokoll különbségeket, ily módon megvalósítva a központi integrációt.

Ennek a technológiának alkalmazásával elérhető az, hogy különböző programnyelven megírt alkalmazások, modulok, egységes egészként fussanak. Illetve az, hogy nem szükséges a rendszer egészét leállítani frissítéskor, vagy új programmodul importálásakor, hanem csak az adott programrészt/részeket melyre kihatással volt a változás.

Szakdolgozat során elért eredmények:

Irodalomkutatást végeztem, melynek során megismerkedtem a SOA–val, illetve olyan szabványokkal, technológiákkal melyek a szakdolgozat során elkészült infrastruktúra kialakításához voltak szükségesek.

Egy levelezést lebonyolító rendszer létrehozását szimuláltam az IBM ESB megoldásának felhasználásával. Levelezőszervernek a Microsoft által fejlesztett Exchange levelezőszervert alkalmaztam. Ezek együttes használata adta rendszerem magját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.