Utazásszervező alkalmazás megtervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Géza
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Utazásaink megszervezését napjainkban számos információtechnológiai eszköz támogatja.

A műholdas helymeghatározással ellátott, valósidejű útvonaltervező rendszerek ma már mindenki számára elérhető árucikknek számítanak. Az okostelefonok, tablet PC-k térhódításával és a velük szállított, többnyire ingyenes térképszoftverrel, navigációval kiegészített szolgáltatások pedig egyre több ember életét teszik könnyebbé napi szinten.

Személyes utazásaink, nyaralásaink megszervezését számos internetalapú szolgáltatás közül válogatva tehetjük könnyebbé. Ezeken a rendszereken keresztül nyilvántarthatjuk utazásunk célállomásait, az oda való eljutás részleteit, így például szálláshelyeket kereshetünk, foglalhatunk, meglátogatandó rendezvényeket vehetünk fel. A Web 2.0 elveihez igazodva ezen rendszerek többsége támogatja a közösségi hálózatokkal való interakciót: utazótársainkat kiválaszthatjuk a Facebook és Twitter ismerőseink közül, közös élményeinket akár ezen csatornákon is megoszthatjuk.

Amennyiben látókörünket kiterjesztjük a vállalati szintű utazásszervezésre, észrevehetjük, hogy ebben az esetben más szempontokat is figyelembe kell venni a folyamatot segítő szoftverekkel szemben támasztott követelményeket illetően. Az alkalmazásnak nem csak az egyes alkalmazottak munkáját kell elősegítenie, hanem képesnek kell lennie a kiutazásokat központilag koordinálni, nyilvántartani. Az utazások megszervezése elengedhetetlen feltétele a gördülékeny munkavégzésnek, egy fontosabb megbeszélés elmulasztása jelentős bevételkiesést eredményezhet a vállalatnak. Mivel egy-egy utazás sok időt és energiát felemészt a dolgozók erőforrásaiból, fontos, hogy a lehetőségekhez mérten idő- és költséghatékonyan legyünk képesek megtervezni az utazásaikat. Ezen túlmenően az egymással esetlegesen átlapolódó utazásokat is figyelembe kell venni: jelentős költségcsökkentési tényező lehet például, ha két, azonos időintervallumban és megegyező célállomásra utazó csoport igényeit egyszerre tudjuk megszervezni, összehangolni.

Ezen feladatokra ugyan léteznek önálló programcsomagok, azonban ahogy az majd a dolgozatomból is kiderül, azok többnyire csak részmegoldásokat nyújtanak, és a vállalatok saját igényeihez nehezen igazíthatóak. Diplomadolgozatom célja a jelenleg elérhető megoldások áttekintése, értékelése, majd egy olyan alkalmazás megtervezése és megvalósítása, amely képes egy vállalati utazásszervezési folyamat minél teljesebb mértékű támogatására. A feladatok és igények vizsgálatához lehetőségem nyílt egy működő céges infrastruktúra tanulmányozására, jelenlegi utazásszervezési megoldásának elemzésére. Az elkészítendő alkalmazással szembeni követelmény, hogy a felhasználók számára kényelmes adatbeviteli felületet nyújtson, az adminisztrátorok felé pedig egy olyan interfészt biztosítson, amelyen keresztül könnyedén intézhetik a napi feladataikat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.