Utazástervező alkalmazás készítése REST technológiára építve

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az interneten fellelhető oldalak többsége, ahol a bejelentkezés lehetősége adott, rendelkezik olyan opcióval, ami megengedi harmadik fél általi autentikációt. Ezek a harmadik felek általában a nagy közösségi hálózatok, mint a Facebook, Twitter vagy az inkább levelezésre használt Google. Ha a felhasználó él ezzel a lehetőséggel, akkor elég csak az adott oldal számára engedélyezni bizonyos adatokhoz a hozzáférést és máris felhasználója lehet az adott oldalnak és használhatja annak szolgáltatásait, erőforrásait. Lényegében ekkor a felhasználó azonosítása ki van szervezve egy harmadik félhez és ez a fél biztosítja a felhasználó azonosságát és a szükséges adatokat az adott oldal mögött álló alkalmazás számára.

Feladatom egy utazástervező web alkalmazás készítése csupán REST technológiát használva a kérések fogadására és a válaszok elküldésére. Ez annyit tesz, hogy szerver oldalon az adott felhasználóról nem tárolok semmilyen állapotot. Az alkalmazás használatához a felhasználónak először be kell jelentkeznie a megadott autentikációs lehetőségek egyikével. Kizárólag harmadik fél által történhet a bejelentkezés.

REST alapú azonosítást az OAuth protokolt használó OpenID technológia tesz lehetővé. Az OAuth protokol több fajta tokent ír elő, amik segítségével adatokat lehet küldeni a szerver felé az erőforrások eléréséhez. Minden egyes kéréskor bizonyos Bearer token adatokat visz a kérést intéző felhasználóról, emiatt nem kell eltárolni azt a tényt, hogy ki van bejelentkezve és ki nincs.

Sikeres azonosítás után, a felhasználónak meg kell adnia a kiindulási helyet, címet, az úti célt és az utazás módját. Az alkalmazás harmadik féltől származó API-kat használ az útvonal megtervezéséhez, időjárási adatok lekérdezéséhez és egyéb hasznos információt, ami az utazáshoz szükséges lehet.

Szakdolgozat célja a REST technológia, a bejelentkezéshez használt OAuth protokoll és az erre épülő OpenID technológia bemutatása. Kitérek a főbb jellegzetességeiket, előnyeiket és hátrányaikat. Továbbá azt a keretrendszert, amit választottam az alkalmazás elkészítéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.