Ütemdetektálás és korrekció DJ alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A számítástechnika fejlődése lehetővé tette, hogy a korábban analóg lemezjátszót illetve CD játszót és keverőt tartalmazó DJ összeállítást szoftveres megoldások váltsák fel. Ennek fő oka, hogy manapság a zeneszámok többsége a korábbi CD vagy LP kiadványok helyett csak fájl formátumban, internetes áruházakon keresztül érhető el. Emellett a DJ szoftverek más előnyökkel is rendelkeznek a hardveres megoldásokhoz képest, mint például az átkeverendő számok tempójának automatikus szinkronizációja, a zenei adatbázis átláthatóvá tétele, és az ebből következő gyors számcsere lehetősége.

A DJ szoftverek feltételezik, hogy a zene állandó tempójú és a negyedütések pontos időközönként követik egymást, hiszen alapvetően elektronikus zenei alkalmazásra készültek.

Ahhoz, hogy ezekben a szoftverekben akusztikus zenéket is felhasználhassunk, szükség van az azokban fellelhető esetleges tempóegyenetlenségek kijavítására.

Dolgozatomban egy olyan szoftver megvalósítása volt a célom, mely a betöltött zeneszám negyedütéseit automatikusan meghatározza és az időben pontatlan ütéseket time-stretch algoritmus segítségével a helyükre húzza.

Az algoritmus fejlesztését MATLAB környezetben végeztem, melyet azután C++ nyelven implementáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.