Útválasztás optimalizálás többugrásos szenzorhálózatban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy olyan számítási felhőben futó szolgáltatást készítettem, ami egy szenzorhálózat topológiáját optimalizálja. A hálózat optimalizálására azért van szükség, mert szenzorhálózatokban a hálózati eszközök nem rendelkeznek elegendő erőforráshoz hagyományos útválasztó algoritmusok futtatásához. A szenzorhálózat vezérlője ismeri a hálózat topológiáját, ezért továbbítja azt a felhőben futó alkalmazásnak, ami fogadja, majd optimalizálja a kapott adatokat. Az optimalizált topológiát a számítási felhő visszaküldi a szenzorhálózat vezérlőjére, ami beállítja az új struktúrát. A hálózati topológiák vizualizációjához böngészős megjelenítőt alkalmaztam.

Munkám során tanulmányoztam a különböző útválasztó protokollokat hagyományos és szenzorhálózatokban, majd készítettem egy olyan adatstruktúrát, amivel a hálózat topológiája hatékonyan leírható és továbbítható a számítási felhő felé.

A számítási felhőben hagyományos útválasztó algoritmussal optimalizálom a hálózatot, majd a kapott eredményt visszaküldöm a szenzorhálózat vezérlőjére. A böngészős megjelenítőben két fajta vizualizációt alkalmaztam és a főbb hálózati paramétereket is megjelenítettem.

Tesztelés során különböző méretű és felépítésű topológiákon teszteltem az elkészült alkalmazást és a kapott eredmények alapján megállapítható, hogy a szolgáltatás hatékonyan működik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.