Útvonal és erőforrás optimalizáló rendszer készítése

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomatervezés keretein belül olyan témával szerettem volna foglalkozni, amely, mind a mai napig releváns eredményekkel kecsegtethet és segítséget adhat a mindennapi élet gyakori problémáinak megoldásához. A feladat egy adott gráf struktúra többügynökös bejárásának optimalizációja és ennek vizualizációja volt. A téma választás az általam lefektetett követelményeknek teljesen megfelelő volt, mivel a probléma teljesen optimalizált algoritmusa máig ismeretlen, illetve a feladat könnyen átültethető való életben is előforduló problémákra.

A diplomaterv keretein belül az olvasó megismerkedhet az eldöntendő algoritmikus problémák osztályozásával és besorolásával illetve a ” P vs NP probléma” jelentésével. A diplomamunka ezen kívül részletes betekintést ad a jól ismert Utazó Ügynök probléma megoldására szolgáló algoritmusokba, paraméterezésükbe, és ezen algoritmusok átalakításának lépéseibe, amellyel a az igényeimnek és a feladatnak megfelelően testre szabtam őket. Továbbá a diplomamunka keretében készítettem az algoritmusokhoz illő vizualizációs keretrendszert, amivel lépésről lépésre lehet követni a probléma megoldásának menetét, illetve tesztelésre is szolgál.

A feladat végeredménye pedig az általam implementált, részben mások által kitalált, részben általam átdolgozott algoritmusok optimalizáltságának megvizsgálása és a feladathoz illő legjobb algoritmus vagy algoritmusok kiválasztása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.