Útvonaltervező megoldás tervezése és megvalósítása Java környezetben Test Driven Development elvek mentén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztés során, az elvárt működés elérése érdekében, nagyon fontos, hogy a készített alkalmazás kellőképpen le legyen tesztelve. Különösen igaz ez egy vállalati projekt esetén, ahol a gyakran többszázezres kódbázishoz, sok-sok fejlesztő hozzáfér. Egy ekkora méretű projektnél szinte lehetetlen minden apró részletet fejben tartani, még azoknak is, akik a kezdetek óta ott tevékenykednek. Jól definiált tesztesetekre van szükség, melyek ellenőrzik a korábban megírt funkcionalitásokat. A kódban történt módosítások után le kell futtatni ezeket a teszteseteket, és csakis akkor véglegesíthetők az elgondolások, ha egyik teszt sem dobott hibát.

Az előbb elmondottak fényében egy új funkció fejlesztéséhez, hozzátartozik a funkcióhoz tartozó tesztesetek implementálása. A megfelelő tesztesetek kiválasztására, a projekt tesztekkel együtt történő fejlesztésére, rengeteg módszertan létrejött az évek során, ezek közül a teszt vezérelt fejlesztést (TDD) fogom bemutatni, melyben az alkalmazáshoz, csakis a tesztesetek elkészítése után szabad hozzáfogni. Ez elsőre talán körülményesnek és feleslegesnek tűnhet, de dolgozatom során részletezni fogom, hogy a befektetett munka a későbbiekben mindenképp megtérül.

Egy grafikus felülettel rendelkező útvonaltervező alkalmazást fogok elkészíteni, nagy hangsúlyt fektetve a fent említett módszertanokra. Az alkalmazás a térképet egy külső fájlból fogja beolvasni, elkülönítve ezzel az üzleti logikát a példaadatoktól. Ezután részletezem magát az útkereső algoritmust, végül elkésztek neki egy felhasználóbarát felületet.

Dolgozatom felépítését tekintve először ismertetem a teszt vezérelt fejlesztés elméleti hátterét, majd az alkalmazás fejlesztését fogom bemutatni lépésről lépésre. Minden egyes részfeladat előtt ismertetem a felhasznált technológiákat, algoritmusokat, megindokolom, hogy miért azokat választottam, ezután részletezem az implementációs folyamatot, és a fejlesztés során felmerülő problémákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.