Útvonaltervező tömegközlekedéshez iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a legtöbben a közösségi közlekedési hálózatot választják, amennyiben napi teendőik során utazásra szorulnak. Noha az utóbbi években a különböző GPS-alapú navigációs megoldások révén a közúti közlekedésben egyre elterjedtebb lett az automatikus útvonaltervezés - a közösségi közlekedésről ugyanez nem mondható el.

Bár léteznek szolgáltatóspecifikus online útvonaltervező megoldások, ezek használata azonban kényelmetlen, nehézkes, illetve aktív internetkapcsolatot vagy előzetes tervezést igényel. Az okostelefonok fejlődésével és a szolgáltatók részéről a nyílt szabványok (pl. a Google-féle "General Transit Feed Specification") támogatásával a lehetőség adott egy kényelmesen használható, mobiltelefonra telepíthető útvonaltervező megalkotására.

Az iOS platformra ezidáig nem született ilyen jellegű megoldás a budapesti tömegközlekedési hálózathoz, mely támogatná a menetrend-csatlakozások dinamikus keresését; a jelenleg elérhető alkalmazások csupán statikus táblázatokat jelenítenek meg, így nem többek egy hordozható digitális menetrendnél.

Jelen dolgozat célja, hogy egy olyan megoldás szülessen a pont-pont jellegű dinamikus útvonaltervezés problémájára, mely a Budapesti Közlekedési Központ által szolgáltatott adatbázison alapulva offline útvonaltervezést nyújt az alkalmazás felhasználói számára. A dolgozat olyan problémákat érint mint a közlekedési hálózat és a menetrend kellően tömör gráfreprezentációjának kidolgozása (figyelembe véve az okostelefonok meglehetősen limitált erőforrásait); az optimális útvonalat meghatározó algoritmus megalkotása illetve elemzése; szerveroldali komponensek fejlesztése az adatok időnkénti frissítésére; illetve a réteges architektúrájú, újrafelhasználható iOS-megoldások kérdésköre (egy hordozható ISO C++ mag, illetve az iOS-specifikus interfész integrálása).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.