Útvonalválasztó algoritmusok vizsgálata Marsra tervezett szenzorhálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az ismeretlen területek felfedezése, mindig is az emberiség alapvető ösztönei közé tartozott. Saját bolygónkon még mindig találhatók feltérképezésre váró helyek, mégis a XX. századi a technológiai vívmányoknak köszönhetően elérkezett az idő, hogy ember alkotta eszközök elhagyják a Földet és bejárják a Naprendszert, különös világokat ismertetve meg velünk. Az egyik ilyen világ a Mars. Ez az égitest kitüntetett szereppel rendelkezik relatív közelsége miatt, így már eddig is számos küldetés célpontja volt. A vörös bolygó alapos megismerése kiemelt fontosságú, hiszen reményeink szerint még ebben az évszázadban ember léphet a felszínére.

A hatalmas leküzdendő távolságok miatt ezek a küldetések rendkívül költségesek. Általánosan bevett gyakorlat az űrkutatásban az úgynevezett egy-szondás missziók alkalmazása, amikor egy gépet juttatnak el a kutatni kívánt területre és ez az egy eszköz végzi az összes mérést. Egy új, költséghatékonyabb módszer lehet a szenzorhálózatok alkalmazása távoli bolygók felderítésére, amely során egy, drága eszköz helyett sok olcsó kerül bevetésre. Ez a megközelítés több előnnyel is szolgál, melyek közül kiemelném, a robusztusságot, ugyanis az egy-szondás missziókkal szemben a szenzorhálózat egy eszközének meghibásodása nem vonja maga után a küldetés sikertelenségét.

Dolgozatomban egy ilyen szenzorhálózat működését vizsgáltam. Szenzorok mozgását előíró algoritmusokat alkottam, majd valós marsi domborzati viszonyokat figyelembe véve összevetettem ezeknek az algoritmusoknak a hatékonyságát.

A vizsgálat céljára létrehoztam egy szimulációs programot, ami képes marsi térképekből digitális domborzatmodelleket alkotni és szenzorokat mozgatni ezeken a terepmodelleken. A szimuláció keretében az általam készített algoritmusok szerint mozgattam a szenzorokat és megvizsgáltam azok energiafogyasztását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.