Útvonalválasztó protokollok biztonsága vezetéknélküli mesh hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil ad-hoc hálózatok olyan vezetéknélküli hálózatok, amelyben az eszközök változtathatják helyüket, illetve szabadon ki- és becsatlakozhatnak a rendszerbe. Az egyszerű használat és a költséghatékonyásuk miatt egyre népszerűbbek lesznek, azonban még néhány problémát át kell hidalniuk, melyek a hálózat olyan sajátos tulajdonságaikból származnak, mint például a központi felügyelet hiánya vagy a dinamikusan változó topológia.

Az útvonalválasztó protokollok, melyek az eszközök közti csomagtovábbításért felelősek, szerves részei a hálózatnak, helyes működésük létfontosságú. Biztonsági intézkedések nélkül a rosszindulatú támadók könnyedén megzavarhatják a hálózat teljesítményét.

Ezen diplomaterv célja, hogy áttekintést nyújtson az útvonalirányító protokollokkal kapcsolatos biztonsági kérdésekről, illetve demonstrálja, hogy egy védtelen hálózatban az útvonalirányítási funkciót milyen egyszerűen működésképtelenné lehet tenni. A munkám során összeállítottam egy kisebb teszt hálózatot, majd egy fekete lyuk jellegű támadást hajtottam végre rajta. A támadás célja, hogy hamis üzenetek segítségével meggyőzze a célpontokat arról, hogy a kimenő csomagjaikat egy specifikus, gyakran már kompromittált eszköz felé küldjék. A támadó ezzel eléri, hogy a célpontok összes hálózati forgalma már az irányítása alatt álló eszközön keresztül menjen. Ha a támadó úgy dönt, hogy továbbítás nélkül eldobja a csomagokat, azzal effektíve megbénítja a célpontok közti kommunikációt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.