Üvegház szabályozható működtetése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomatervemben egy olyan rendszer szerkezetét alakítottam ki, amely egy üvegház környezeti tulajdonságainak szabályozására szolgál. Ez egy központból és több periféria egységből áll. A központi egység a perifériákkal, a felhasználóval és a számítógéppel való kommunikációt végzi, a periféria egység pedig az érzékelők és beavatkozók működését hangolja össze.

A központi egység a perifériákkal rádiós úton tartja a kapcsolatot. A kommunikáció során beavatkozási utasításokat küld ki nekik és fogadja a mért paramétereiket. A felhasználó a központ menüjének segítségével irányíthatja a rendszer működését, s beállíthatja vagy lekérdezheti a környezeti jellemzők megkívánt és aktuális értékét. Ezeket a számítógép felé kialakított interfész segítségével is megteheti. A központi egység gondoskodik a rendszer dátum- és időkezeléséről is.

A periféria egység az üvegház hőmérséklet, páratartalom és fényerősség mérését és szabályozását látja el. A hőmérsékletet hőmérő chippel, a relatív páratartalmat különálló modullal, a fényerősséget pedig fototranzisztorral mérem. Az eszköz az aktuális és a megkívánt értékek szerint szabja meg a reléinek állapotát, melyek a fűtőtestet, a párásítót és a redőnymozgató motort kapcsolgatják.

Az áramkörök firmware-jének elkészítése során megismertem az I2C, az SPI, és az USART kommunikációs módokat és az AtMega32 mikrokontroller perifériáit. Az adó- és a vevő közti kommunikációhoz egy kötött utasításformátumot alakítottam ki, mellyel a központ megcímzi az adott perifériát és rendelkezik a lekérdezendő adatokról, vagy a beállítandó paraméterekről.

A megtervezett rendszer megfelelően alkalmazható egy üvegház környezeti tulajdonságainak szabályozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.