Üzemcsarnok épületvillamossági tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss István
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a technika fejlődésével a villamos energia rendszerek is fejlődnek, ezért tervezés és előzetes számítások nélkül nem lehet megbízható áramellátó rendszereket kiépíteni. A megfelelő berendezések kiválasztása is hozzájárul a zavarmentes rendszer megalkotásához. A tervezés során nagyon sok épületvillamossági szabvány előírásait kell figyelembe venni, így kapunk jól működő, üzembiztos, érintésvédelmileg megfelelő áramellátó rendszert. Emellett nem feledkezhetünk el az áramszolgáltató előírásairól sem.

A tervezéskor nem csak a folyamatos és biztonságos villamos energia ellátást kell szem előtt tartani, hanem figyelnünk kell egyéb dolgokra is, pl.: megfelelő megvilágítás értékek, megfelelő feszültség és áramerősség értékek, vezeték keresztmetszetek, elosztók kialakítása, stb.

A szakértői tervezéssel kizárhatjuk a kivitelezés során gyakran előforduló hibákat, mert a tervezés végén pontos tervrajzok, és anyaglisták állnak rendelkezésre a kivitelezéshez, így nem kerülnek beépítésre fölösleges berendezések, illetve minden pontosan a helyére kerül. Egy jó tervezéssel időt, pénzt és fáradságot takaríthatunk meg, amelyek a mostani világban nagyon fontosak.

A fosszilis energiahordozók fogyása miatt, egyre jobban terjednek a megújuló energiaforrásokat használó rendszerek. Így sok helyen alkalmaznak energiatermelő rendszereket saját villamos szükségletük fedezésére.

A diplomatervemben egy üzemcsarnok épületvillamossági tervezését mutatom be, törekedve a pontos számításokra és szabványok betartására. Ezután bemutatom, hogyan lehet, egy az épületen telepített, megújuló energiaforrásból termelő rendszert a közcélú villamos hálózatra csatlakoztatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.