Üzenet alapú workflow integráció

OData támogatás
Konzulens:
Kövi András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A nagyvállalati informatikai rendszerek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sok egymással kommunikáló alrendszerből épülnek fel, melyek komponensei állandó változásban vannak. A vállalat egyrészt egyes alkalmazásokat kivált vagy új funkciókkal egészít ki, másrészt rendszeresen módosítja üzleti folyamatait a méretgazdaságosságból adódó költséghatékonyság növelése érdekében. Egy vállalat maximális vevőértéket csak úgy tud teremteni, ha a szakterületek üzleti folyamatait és alkalmazásait integrálja a szervezet teljes, végponttól végpontig terjedő üzleti folyamatába. Az integrációt lehetővé tevő „middleware” kulcsfontosságú szerepet kap.

A diplomaterv célja egy lazán csatolt, üzenet alapú integrációt megvalósító komponens tervezése és implementálása, mely első sorban workflow rendszerek között teremt kapcsolatot. A megvalósítandó integráció üzleti célja az, hogy különböző platformon futó munkafolyamat példányok egymással megbízhatóan, aszinkron módon interakcióba tudjanak lépni. Az integrációs komponens tervezését meghatározta az a fontos üzleti követelmény, mely szerint új üzenettípusokat és újabb integrációs pontokat megvalósító logikák hozzáadását a rendszer kiesése nélkül, rugalmasan kell biztosítani. Ebből adódóan az üzenetek kezelését egy általános szolgáltatás végzi, mely egy adott típusú üzenet feldolgozásakor futási időben tölti be a megfelelő feldolgozó szerelvényt.

Az integrációs middleware megvalósítását C# programozási nyelven, Microsoft .NET 3.5 keretrendszerben végeztem el. A komponens működését egy a valós környezetben megvalósított folyamattól eltérő, kitalált, de a problémakörre jellemző workflow integráción keresztül mutatom be. A munkafolyamatot K2 Blackpearl 4.5 rendszerben valósítottam meg, a folyamatűrlapokat Microsoft SharePoint 2010 rendszerben jelenítem meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.