Üzenetkezelő rendszer vakok és gyengénlátók számára Androidon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gyires-Tóth Bálint Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a telefonok piacán megnőtt a kereslet az úgynevezett okostelefonok iránt. A technikai fejlődésnek és a megjelent kiegészítő funkciónak (internet és GPS kapcsolat) köszönhetően, az okostelefonok a telefonálási alapfunkció mellett szórakoztató és információs eszközzé is váltak. Számos mobil operációs rendszer létezik, azonban a piac mai állása szerint az okostelefonok több mint felén Google Android található.

Habár ezek a készülékek széles körben elterjedtek és számos érdekes és hasznos funkcióval rendelkeznek, sajnos gyakran nem követik a látássérült emberek igényeit. Az esetek nagy részében az információ vizuális formában érkezik a képernyőre és ellentétben a régebbi mobil telefonokkal ebben az esetben csak egy tenyér méretű érintőképernyő áll a felhasználó rendelkezésére. Köszönhetően a fizikai billentyűzet és a megfelelő alkalmazások hiányának, ezek az emberek kevésbé élvezhetik az okostelefonok által nyújtott lehetőségeket.

Fő célom egy olyan üzenetkezelő rendszer megtervezése és kifejlesztése, ami segítséget nyújt látássérült embereknek az SMS és E-mail üzenetek kezelésében. Az alkalmazás a TTS (Text-To-Speech) motor segítségével folyamatosan kommunikál a felhasználóval, és hangos segítséget nyújt a menürendszer irányításához. A megfelelő SUI (Speech User Interface) mellett, egy hatékony grafikus és gesztusvezérelt felhasználói felületet is létrehoztam, ami képes a betűméretek skálázására, különböző színsémák alkalmazására, és úgynevezett gesztusok használatára is, amik segítséget nyújthatnak a felhasználónak a menü elemek közötti navigáláskor.

A dolgozatom befejezéseként az elért teszteredményeket, illetve a jövőbeli terveimet ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.