Üzlethelyiségek épületvillamos tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Diplomatervezés keretein belül a feladatom különböző bevásárlóközpontokban elhelyezkedő üzletek tervezése volt. Az üzletek egy beruházóhoz tartoznak, mely a telekommunikációs szektor egyik meghatározó szereplője. A tervezés során törekedtem a hatályos szabványok, rendeletek betartására, melyek nagy része Európai Uniós szabvány, így jelenleg még csak angol nyelven érhető el.

Három üzlet- KÖKI Terminál, Pólus Center és győri Árkád- tervezése során fokozatosan realizálódott számomra, hogy azonosnak tűnő tervezési feladat mennyire különböző tud lenni.

A munka során először mindig egy elméleti áttekintést adtam, ismertettem az adott szabványt, majd elvégeztem a tervezési feladatot. A bevezető után a dolgozat első részében a világítástechnikai tervezést végeztem el, a világítástechnikai alapfogalmak ismertetése után.

A harmadik fejezetben a beruházó igényeinek megfelelően felmértem a villamos fogyasztókat, melyeket az építész-tervezőktől kapott alaprajzra felvittem.

A negyedik fejezetben az üzletek teljesítményigényét mértem fel, ez alapján kiválasztottam a megfelelő vezetékeket, melyeket feszültségesésre ellenőriztem. Ezt követően meghatároztam az áramköröket, majd az elosztó egyvonalas tervét megrajzoltam. A következő fejezetben a felhasználandó villamos készülékeket mutattam be, majd az érintésvédelem témakörét részleteztem.

A magyar mérnöki kamara tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeit bemutató szabályzata kimondja, hogy tervezési feladat esetén árazatlan költségvetési tervre is szükség van, ezért az utolsó fejezetben ezt ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.