Üzleti Intelligencia Megoldások Vizsgálata Közösségi Hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomatervem két fő témával foglalkozik. Az első téma alkalmazások fejlesztése a Facebook közösségi weboldalra. A második téma üzleti intelligencia alkalmazások megismerése és azok felhasználása a közösségi hálózatból nyert adatok elemzésére.

Első témám keretein belül megismerkedtem a Facebook platform fejlesztési lehetőségeivel. Megismertem és kipróbáltam a PHP és Javascript Facebook API-kat. Majd egy összetettebb szálláskereső és néhány egyszerűbb Facebook alkalmazást készítettem el PHP és MySQL ssegítségével. Tanulmányoztam a Facebook entitásainak adatbázismodelljét, mint például a felhasználók, oldalak és események adatait, valamint a modell lekérdezését is. Majd megvalósítottam az adatok kiolvasását és tárolását végző programot.

Szembesültem azzal, hogy milyen sok érdekes információ érhető el a Facebookon keresztül, a felhasználókról, szokásaikról, aktivitásukról. Majd ezen adatok elemzésének módjára kívántam módszert találni. Az elemzés megvalósításához egy üzleti intelligencia (angolul Business Intelligence, rövidítve: BI) rendszer használata jó megoldásnak tűnt. Megismerkedtem az üzleti intelligencia rendszerek elméleti hátterével és két ilyen konkrét platformmal is. Kiválasztottam az egyiket, a Microsoft SQL Servert, melynek segítségével elemeztem a Facebook felhasználók által közzétett adatokat. Az elemzési funkcionalitás eléréséhez alkalmaztam a hagyományos lépéseket egy üzleti intelligencia rendszer készítéséhez. Létrehoztam egy adattárházat, melybe ETL folyamatokban beolvastam az elemezni kívánta adatokat. Továbbá OLAP adatkockákat definiáltam az adattárházon, melyek az elemzés alapját szolgáltatták. Négy különböző kliens szoftverrel is készítettem és elemeztem az adatokat. Végül egy riportot egy Facebook alkalmazásba is integráltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.