Üzleti folyamatok és IT infrastruktúra együttes, modell alapú vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Nagyméretű szervezetek a tevékenységeik egy részét rögzített üzleti folyamatok szerint hajtják végre. Ezek a folyamatok szinte bármilyen lépést tartalmazhatnak az elvégzendő feladattól függően. A lépések között lehet olyan is, ami részben vagy egészben informatikai és személyi erőforrásokat használ. Emiatt felmerül a kérdés, hogy a rendelkezésre álló informatikai infrastruktúra alkalmas-e a folyamat lépéseinek kiszolgálására. Ennek ellenőrzése, a hiányosságok felismerése már kisméretű rendszer, és egyszerű folyamatok esetén is nehézkes. Emellett egyéb összetett elvárásokat is támaszthatnak a munkafolyamatokkal és a hozzájuk kapcsolódó informatikai rendszerrel szemben. Ilyen jellegű elvárásokról több „best practice” jellegű gyűjtemény is megtalálható.

Az általam megvalósított keretrendszer ezen követelmények ellenőrzéséhez nyújt támogatást. Az ellenőrzés futása automatizáltan gyűjti össze a végrehajtáshoz szükséges információkat a munkafolyamatokról, valamint az informatikai infrastruktúráról. Az összegyűjtött adatokat veti ellenőrzés alá több, nagyhatékonyságú ellenőrző motor felhasználásával. A megvalósított rendszer nem csupán az ellenőrzések végrehajtását támogatja, hanem tartalmaz számos olyan előre definiált elvárást is, amelyek több szempont szerint ellenőrzik a rendszert.

Egy ilyen ellenőrző rendszer használata különösen előnyös lehet az üzleti folyamatok valamint informatikai infrastruktúra vagy szervezeti struktúra változásakor. Új üzleti folyamatok megalkotásakor a rendszer ellenőrzi, hogy a folyamat lépései megvalósíthatók-e. Ennek köszönhetően már a tervezési fázisban felfedhetünk számos problémát. Ugyanígy érdemes megvizsgálni az informatikai rendszerben történt változások hatásait. Elképzelhető, hogy egy-egy fejlesztés vagy változtatás miatt olyan folyamatok végrehajtásának sikeressége válik kétségessé, amelyre nem is gondoltunk.

A megvalósított rendszer célja, hogy jelentős mértékben csökkentse a folyamatok végrehajtása során felmerülő problémák számát a szervezetek működése során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.