Üzleti folyamatok modellvezérelt megfigyelése

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az üzleti folyamat alapú rendszertervezéssel párhuzamosan egyre nagyobb igény van ezen alkalmazások üzleti szintű monitorozására. Fontos, hogy visszajelzést kapjunk folyamatainkról, azok állapotáról, paramétereiről. Az első motivációs szempont tehát a fent említett megfigyelhetőség. Továbbgondolva a problémát, felmerül az igény a megfelelőség vizsgálatának automatizálására is. Ez lényegében annyit jelent, hogy felállítunk bizonyos követelményeket, melyek teljesülését programszinten vizsgáljuk.

Vizsgálat közben fény derülhet a folyamat nem megfelelő működésére (mind infrastrukturális mind folyamat szinten), gyanús lehet például, ha egy adott folyamatrész végrehajtási ideje tartósan megnövekszik.

A rendszer továbbfejlesztésével a folyamat vizsgálatával foglalkozó emberi erőforrásigény is nagy százalékban csökkenthető. Elhelyezhetünk továbbá visszacsatolásokat az üzleti folyamatban, melyek szükség esetén beavatkoznak a folyamatba. Az ilyen típusú fejlesztésekkel rendszerünk megbízhatóbb és robosztusabb lesz.

A diploma éve alatt tapasztalatot szereztem az üzleti folyamatok monitorozásával kapcsolatban. A szakirodalom tanulmányozása után kiépítettem egy teszt- és fejlesztőkörnyezetet, melyben üzleti folyamatokat terveztem, paramétereztem majd végül futtattam. A megfigyelésükhöz végső eredményként elkészítettem egy monitorozó rendszer, mellyel több, általam alkotott üzleti folyamat megfigyelését, futásaiknak kiértékelését végeztem részben felhasznált, részben pedig általam írt szoftverekkel, szoftverkomponensekkel.

Egy tipikus architektúrájú üzleti folyamat elkészítése után definiáltam annak kulcsfontosságú teljesítménymutatóit (KPI), majd ezek megfigyelését is elvégeztem a folyamat többszöri futtatása után. Készítettem a jBPM jelentéskészítő funkciójához további, testreszabott jelentésvázakat, melyek alapján további elemzéseket tudtam végezni.

Összefoglalva, a diplomaév végére elkészült egy teljes értékű monitorozó és kiértékelő rendszer mellyel üzleti folyamatok megfigyelését tudjuk elvégezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.