Üzleti logika generálása UML profilok alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vállalati szoftverfejlesztés területén a kódgenerálás egyre nagyobb területet nyer. A modell alapú szoftverfejlesztés lehetővé teszi, hogy egy jól megtervezett modellből a szoftverben szereplő objektumok forráskódját egy arra alkalmas program kigenerálja. Ez több szempontból is megkönnyíti a fejlesztést: egyrészt átláthatóbb, egységesebb forráskód keletkezik, másrészt a modell és a kód nem válik szét egymástól, az egyes modellbeli változások azonnal és könnyen átvezethetők a kódban is.

A vállalati szoftverfejlesztés egyik kulcskérdése az üzleti szabályok megfogalmazása, vagyis a szoftver modelljében lévő objektumok, illetve a rajtuk végezhető műveletek összefüggéseinek felírása. Az üzleti szabályok modell szintű megfogalmazására az UML szabvány kiterjesztéseként létrejött OCL (Object Context Languge) a legalkalmasabb. Szemben az UML-el, az OCL nem grafikus, hanem textuális, így a belőle történő kódgenerálás is nehézkesebb, mint az UML esetében.

Dolgozatomban egy fejlesztési szakaszban lévő, jelenleg statikus kód generálására alkalmas kódgenerátor kiegészítését készítem el. Cél, hogy a modellben OCL nyelven megfogalmazott üzleti szabályok feldolgozása a jelenleg alkalmazott generálási folyamatba integrálva történjen. Cél továbbá egy olyan keretrendszer kialakítása, amely a kigenerált üzleti szabályok automatizált futtatására alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.