Üzleti nyilvántartó alkalmazás fejlesztése JavaFX 2.0 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja egy valós igényen alapuló kompakt értékpapír-nyilvántartó rendszer tervezésének bemutatása. Bár ilyen rendszerek már léteznek, általában egy nagyobb programcsomag részei, amik a kisebb önkéntes pénztárak számára megfizethetetlenek (vagy nem gazdaságos).

A Java platformot gyakran alkalmaztam tanulmányaimban fejlesztés során (főként Standard Edition-t), így természetes választásnak tűnt, hogy a diplomatervemben megvalósított rendszer is Java virtuális gépen fusson. Az önálló laboratórium feladatom JavaFX technológiát használt, ezért annak folytatásaként a megjelenítést az újonnan megjelent JavaFX 2.0 platform segítségével írom le. Az adatbázis kapcsolatot JDBC (Java Database Connectivity) technológia teszi lehetővé, a választott adatbázis-kezelő pedig Microsoft SQL Server 2008 R2 Express. Utóbbi több korábbi feladat elvégzésekor is kielégítően működött, így nem is kerestem másik lehetőséget.

Bemutatása óta a JavaFX technológia jelentős változáson esett át. Eleinte a terv az volt, hogy közös futtatható kódot lehessen futtatni három merőben eltérő környezetben: az asztali gépeken, mobiltelefonokon, illetve HDTV-ken. Jelenleg a hangsúly inkább azon van, hogy szolgáltatásaival könnyítse a felhasználói felület tervezését üzleti kliensalkalmazások fejlesztése során.

A dolgozatomban megvalósítandó nyilvántartó rendszer feladata értékpapír-alapú befektetések kezelése. A befektetéseket pontosan meghatározza a nemzetközi értékpapír azonosító száma (ISIN), a portfólió, amelynek részét képezik, a vagyonkezelő, illetve a vételi tranzakció azonosítója. Egy tranzakció feldolgozása során az azonos csoportba tartozó befektetéseket FIFO sorba kell rendezni, a rendezés alapja a vásárlás ideje. Egy tranzakció gyakran több befektetésre is hatással lehet és ilyenkor a műveletet a legrégebbieken kell végrehajtani először.

A tervezésnek három fő területe van: adatbázis tervezés – törzs- és tranzakciós adatokkal egyaránt; üzleti logika tervezése – a műveleteket jogszabályok szabályozzák és egy adott tranzakció feldolgozását nagyban befolyásolja az értékpapír természete, amire az hatással van; felhasználói felület tervezése – a feladat része bemutatni a JavaFX 2.0 platformot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.