VEZÉRLŐSZOFTVER FEJLESZTÉSE LÉZERES MEGMUNKÁLÓ BERENDEZÉSHEZ

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A Diplomamunkám során az Elektronikai Technológia Tanszék Nd:YAG lézeres megmunkáló berendezését működtető vezérlőszoftver fejlesztését végeztem. A munkám mögötti elsődleges motiváció az eddig üzemben lévő vezérlőszoftver lecserélése, mivel az nem kompatibilis az újabb típusú motorvezérlő kártyákkal, melyek a tárgyasztal és a kameramodul mozgásának irányításáért felelnek. Emellett a szoftver felé támasztott olyan igények megvalósítása is célom volt, melyeket az addig használt szoftver nem, vagy csak részlegesen látott el.

A munkám során egy Coherent AVIA 355-4500 típusú lézert és annak vezérlőmodulját, valamint két PI M-535 típusú lineáris aktuátor által mozgatott tárgyasztalt használtam. A vezérlőprogramot LabVIEW fejlesztőkörnyezetben valósítottam meg.

A beszámolóm első részében általánosan bemutatom a lézereket és alkalmazási területeiket az elektronikai iparban, irodalomkutatást végzek a lézervezérlő szoftverek tulajdonságainak felmérésére, valamint ismertetem a LabVIEW fejlesztőkörnyezet jellemzőit, felhasználási lehetőségeit és a blokk diagramok (~forráskódok) általános felépítését, működését.

A második részben a motivációk, aktuális problémák és megoldási igényeik kifejtése után részletesen prezentálom a munkám során végrehajtott feladataimat. Ismertetem a vezérlőszoftver általános felépítését, a lézer, a tárgyasztal, valamint a galvo-tükrös sugáreltérítő irányításáért felelős programrészeket, azok működését, funkcióit. A fejlesztés során felmerülő problémák megoldásainak menetéből kitérek a fontosabb elemekre. A beszámoló végén vázolom az elért eredményeimet, összefoglalom a lehetséges fejlesztési irányelveket, rámutatok, hogy a munkám folytatásában hogyan lehetne a rendszert gyorsabbá, hatékonyabbá és kezelhetőbbé tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.