VHDL-alapú mikroprocesszor modell fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A VHDL napjaink egyik legelterjedtebb, szabványosított hardverleíró nyelve. A VHDL használatával viselkedési szinttől (algoritmus leírása) kezdve a regiszter átviteli szinten (data flow) keresztül szerkezeti szintig (kapu szint) tudunk hardvert tervezni.

A félév során elkészítettem egy Harvard architektúrájú, RISC utasításkészletű mikroprocesszor RTL szintű modelljét. A fejlesztéshez egy PIC gyártmányú mikrokontroller utasításkészletét vettem alapul.

A rendszert két fő egységre osztottam, ez a műveletvégző egység és a vezérlő egység. A műveletvégző egység végzi az adatmanipulációt, valamint az adat- és a programmemóriával is kapcsolatban áll. A vezérlő egység feladata, hogy az aktuális utasításnak megfelelően előállítsa a vezérlő jeleket.

A mikroprocesszor működését szimulációkkal igazoltam. Minden részegységet külön-külön szimulációval ellenőriztem, majd elkészítettem a modell rendszerszintű szimulációját. A viselkedési, postmapping és post-routing szimulációk megerősítették a modell helyes működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.