Validációs software fejlesztése vezetéstámogató rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Összefoglaló

Egy jármű abban az esetben tekinthető teljesen autonómnak, ha a működéséhez semmiféle emberi beavatkozás nem szükséges. A modern önvezető autók a környezetüket képesek érzékelni, objektumokat detektálni, kategorizálni. Ehhez különböző érzékelők, mint például radarok, illetve videokamerák által szolgáltatott adatokra támaszkodnak, miközben optimális útvonalat követve igyekeznek a közúti közlekedés szabályainak eleget tenni, emellett a vezetés élményét fokozni, a vezető kényelmét és biztonságát egyre növekvő mértékben szolgálni.

Hogyan növelhető a közlekedés biztonsága? Hogyan tartható fenn az autonóm járművek kompatibilitása a közlekedésben szintén résztvevő, nem autonóm járművekkel?

Minthogy a baleset-megelőzés ennyire kulcsfontosságú napjainkban, az autonóm járművek fejlesztése is jelentősen motivált. E fejlesztések kiindulópontja általában a Driver Assistance (DA), azaz a vezetéstámogató rendszerek fejlesztése.

Az autonóm járműveket validáló eljárások közül a New Car Assessment Programme (NCAP) tesztek a legelfogadottabbak. Képes-e a jármű megállni a célpont előtt? Amennyiben nem, a vezetéstámogató rendszer mekkora sebességcsökkentést tud elérni?

A feladatom egy verifikációs szoftver tervezése volt a fentebbi tesztekhez. A programom az újraszimulált mérési fájlokból kiolvassa a szükséges bemeneti adatokat, többek között a tesztjármű sebességét, a DA rendszer által kikért fékezés értékét, a céljárműtől vett távolságot és annak a sebességét, majd kiszámolja a fékezés mértékét. Meghatározza, hogy a jármű képes-e a célpont előtt időben fékezni vagy beleütközik-e. A program segítségével kiszámítható, hogy a jármű hány pontot érne el egy újraszimulált esetben, ha NCAP mérésnek vetnék alá.

A program tehát támogathatja a járműfejlesztők munkáját, mert a szolgáltatott adatok alapján megtalálhatják a jármű szoftverének az optimális beállítását, mely emelheti a jármű pontszámát az NCAP teszteken.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.