Vállalati hálózat átalakítása Juniper alapokon - tervezés és megvalósítás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozat a műszaki háttér áttekintésének keretein belül bemutatja, hogy egy számítógépes hálózat újratervezése, egy új hálózat kiépítése során milyen szempontokat kell figyelembe venni egy kis- vagy középvállalati hálózati infrastruktúra esetén. Röviden összefoglalja azokat a tervezési döntéseket, amiken mindenképpen át kell esnünk egy hasonló volumenű projektnél.

A dolgozatom során egy valós hálózat átalakítási projektet viszek végig lépésről lépésre, egészen a cégnél való igényfelméréstől a megvalósításig, adatkapcsolati és hálózati régetek szintjén. A dolgozatom megírásához egy létező cég hálózatát vettem alapul, ahol az elmúlt fél évben történt hasonló jellegű felújítás, melyet én elméleti síkon vizsgáltam. A tervezés során megismerkedtem az ide kapcsolódó ismert high-end technológiákkal, és azok megvalósításával.

A feladat megoldása során elsődleges cél volt a Juniper Networks által nyújtott lehetőségek megismerése. A tervezési fázis után, ami mind a logikai tervezést, mind az eszközök megismerését magába foglalta, megalkottam egy olyan demó hálózatot, ami az összes olyan funkcióval és konfigurációval rendelkezik, mint egy valós környezetben található vállalati hálózat.

A dolgozatomban, az általam használt tervezési lépéseken keresztül mutatom be a projekt elkészülésének folyamatát, aminek elején összegyűjtöttem és utána jártam, milyen ma ismert általános problémákkal nézünk szembe a hálózattechnika terén, mik azok a módszerek, amelyek az éves tapasztalatok során a legjobban beváltak. Ezt követően egy igényfelmérést tartottam a fent említett cégnél, amiben jól körvonalazhatóan megállapodtunk az új hálózat iránt támasztott követelményekben. A konkrét megoldási javaslat vázolása előtt összeszedtem, hogy milyen technológiákat alkalmaznak az általam vázolt problémák megoldására, majd ezeket a módszereket alkalmazva létrehoztam egy demó hálózatot, amit később tesztek alá vetettem, így értékelve a feladat elvégzésének a sikerességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.