Valós idejű adatvizualizáció keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a webes megoldások széleskörű terjedésével rengeteg adat válik elérhetővé különböző helyeken, eltérő formátumokban. Viszont ezen adatok együttes megjelenítésére még nincs kialakult megoldás. A fő problémát az adatforrások eltérő viselkedése jelenti. Leginkább az eltérő ritmusban, eltérő formában érkező adatok. Ugyan az adatok nagyon sok félék lehetnek, kezdve hőmérsékleti értékkel, folytatva részvények árfolyamaival, egészen a padlón található nyomásérzékelők értékeiig nagyon széles a skála. Természetesen értelmesen összetartozó adatokat szeretne az ember egyszerre egy helyen látni, de még így is túl sok terület adatairól van szó.

Éppen ezért az adatokat egységesíteni kell kezelés szempontjából és el kell vonatkoztatni az információtartalmuktól. Ha így teszünk, akkor már csak nyers adatként kezelve elképzelhető egy olyan megoldás, ami nyers adatokat gyűjt. A nyers adatokra már akár adatbázis jelleggel is tekinthetünk, ahonnan tetszőlegesen le is lehet kérni ilyenformán őket. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezek az adatok nem pusztán adatok, de reprezentálnak valamit. Így ezt az információt kihasználva a lekérdezésekhez kérhetünk a rendszertől olyan adatot is, amit nem feltétlenül tárolunk nyers adatként, viszont kiszámolhatunk, kikövetkeztethetünk, vagy esetleg megjósolhatunk a rendelkezésünkre álló többi adatból. Ilyenformán lehetőségünk van az összes adatból egységes ritmusra hozott adatokat megkapni.

Az egységesített adatok megjelenítése már egy megoldott probléma. Tehát ha lenne egy olyan keretrendszer, ami képes különböző jellegű nyers adatok gyűjtésére, ezek nyers adatként való tárolására, majd hozzáadott információval tetszőleges feltételekre adatot meghatározni, akkor előállíthatunk bármilyen bemenetből egységes kimeneti adathalmazt.

Ennek a feladatnak a megoldására dolgoztam ki én egy koncepciót a dolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.