Valós idejű intertaktív térkép megjelenítő alkalmazás HTML5 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

A tájékozódásnak nem csak fizikai környezetünkben, de a webes világban is fontos szerepe van. A probléma városok, és utcák szintjén jól megoldott, számos olyan szoftver (pl.: Google Maps, Bing Maps) létezik, mely hatékony útbaigazítást ad a felhasználóknak.

A tájékozódás igénye azonban épületeken belül is felmerül, ahol a probléma kevésbé jól megoldott, nincs egy olyan komplett alkalmazás, mely HTML5 platformon egy épület alaprajzából kiindulva a térképet interaktív módon tudná megjeleníteni. A HTML5 platform óriási előnye, hogy a térképek bővítmények (Adobe Flash, Microsoft Silverlight) telepítése nélkül, bármilyen modern böngészőben, bármilyen eszközön, azonnal interaktív módon jeleníthetők meg.

A probléma áttekinthető megoldásához három alkalmazás együttműködése szükséges. Először is kell egy olyan rajzoló alkalmazás, mely segítségével alakzatokat definiálhatunk az alaprajzon, és melynek kimenete egy HTML5 platformú térkép. A térképek alakzataihoz ezután egy szerkesztő alkalmazás segítségével már tudunk információt rendelni, és a megjelenítést érintő főbb beállítások (témaválasztás, kategóriakezelés, animációk) is testreszabhatók. A szerkesztő alkalmazás kimenetét egy HTML5 platformú, interaktív térkép megjelenítő alkalmazás pedig képes egy adott oldalra beszúrva megjeleníteni.

A most vázolt három alkalmazásból a térkép megjelenítő és térkép szerkesztő alkalmazások megvalósítási lépéseit mutatom be, a rajzolás témaköre nem képezi a szakdolgozatom részét. A létező, interaktív térkép megjelenítő alkalmazások áttekintése után ismertetem az általam készített szoftver specifikációját, majd vázolom az alkalmazás architektúráját. Az elkészült szoftver részletes bemutatásakor kitérek a szerveroldali logikára, a térkép megjelenítő és térkép szerkesztő alkalmazások működésére, a szerkesztő alkalmazás valós idejű működésének megvalósítására, végül pedig a térképek tetszőleges weboldalra való beszúrhatóságát ismertetem.

A szoftver bemutatása után egy konkrét példán igazolom annak működését, majd a dolgozatot a továbbfejlesztési, és alkalmazási lehetőségek vázolása után egy rövid összegzéssel zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.