Valós idejű objektumkövetés okostelefon videóképén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkra az okostelefonok rohamos fejlődésüknek köszönhetően rendkívül elterjedtté és nagy teljesítményűvé váltak, és ez a trend csak folytatódni látszik.

Ebből adódóan olyan feladatok elvégzésére is egyre inkább alkalmassá válnak, amelyekre korábban csak asztali számítógépek voltak képesek.

Az egyik lehetséges alkalmazási terület lehet az okostelefonok intelligens kameraként való felhasználása, amelyet ezen eszközök számítási kapacitása, kameráiknak fejlett optikai minősége, és a rajtuk futó fejlett operációs rendszer, valamint képfeldolgozó algoritmusok tesznek lehetővé.

Sok ilyen eszköz felhasználásával és hálózaton való összekapcsolásával egy olyan összetett rendszer is létrehozható, amely az eszközök összehangolt felhasználásával számos fejlett gépi látáson alapuló funkció biztosítására lehet alkalmas.

Az egyik ilyen funkció lehet ezen több, összehangolt kamera felhasználásával bizonyos előre definiált objektumok 3D pozícióinak folyamatos, valós idejű követése.

Célom egy olyan Android alkalmazás elkészítése volt, amely az OpenCV gépi látás könyvtárat felhasználva képes egy előre definiált marker pozíciójának valós idejű meghatározására, és ennek a hálózaton való továbbítására egy szerver felé, hogy így a fent említett gépi látáson alapuló összetett rendszer alapjaként is szolgálhasson.

Feladataim között volt az alkalmazás mobil eszközökön elérhető tulajdonságaival kapcsolatos mérések elvégzése is, melyek főleg az elérhető időbeli és térbeli pontosságra irányultak.

Ezen túl különböző pozíció becslési módszereket is megvizsgáltam, hogy azokat felhasználva a képfeldolgozási terület csökkentésével milyen mértékben lehet az alkalmazás teljesítményét javítani anélkül, hogy a rendszer robusztussága jelentősen romlana.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.