Valós idejű stíluskövető képalkotás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Miközben a világ egyre inkább a valóságos, fizikai törvényeket szimuláló árnyalás irányába halad, számos felhasználása marad a nem-fotorealisztikus képalkotásnak. Segítségével hangsúlyozhatunk területeket egy művészi ábrán, vagy érthetőbbé tehetünk egy műszaki rajzot. Gyakran az ilyen célokra alkalmazott technikák nem valós idejű képkockasebességekre vannak tervezve, vagy épp csak nem viselik jól az animációt és kameramozgást. Ha túl alacsony a teljesítmény, akkor nem lehet interaktívan felhasználni az árnyaló nyújtotta stilizálási eszköztárat. Szintén, ha nem vagyunk képesek a stílust megtartani animáció közben, artifaktumok nélkül, akkor rendkívül zavaros képet kapunk, és nem tudunk objektumokat mozgatni.

Célunk a nem-fotorealisztikus képalkotás számos technikájának néhány elterjedt formáját megvizsgálni. Ha nem felel meg a valós idejű teljesítménnyel szemben támasztott elvárásainknak, akkor megpróbálunk egy hatékonyabb megoldást adni, ha pedig nem ad koherens képet animáció során, akkor olyan megközelítéssel próbálkozunk, mely ezt el tudja érni. A munka során különös hangsúlyt fektetünk a körvonalazásra, mivel annak központi szerepe van számos nem-fotorealisztikus képalkotási technikában. Azon belül is a nagyon ritkán előforduló vetett árnyékok körvonalazásának problémakörét, és az azzal együttműködő árnyéktestes árnyékolást is megvizsgáljuk. Végül megkíséreljük a körvonalak koherens textúrázását, illetve a felületek vonalkázó árnyalását.

Mindezen technikának az implementációiból egy alkalmazás készül, mely a technikákat együttesen felhasználva egy, „műszaki skicc” jellegű képi világgal bír, és mely az árnyalók teljesítményét demonstrálja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.