Valós idejű térinformatika webszolgáltatás

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet fergetegében rengeteg olyan webes alkalmazás található, amelyek használatukkal megkönnyítik az emberiség mindennapjait, különös tekintettel a webes térképszolgáltatások. Ezeket az alkalmazásokat használva, például már nem kell centivel lemérnünk két város távolságát, ha meg szeretnénk tudni, hogy milyen távol vannak egymástól, hanem az alkalmazást használva már egyszerűen leolvashatjuk a képernyőről. Azonban ezeknek az alkalmazásoknak is szükségük van a fejlesztésre. Jelenleg nincs olyan kulcsrakész rendszer a piacon, amely valós idejű webes térinformatikai keretrendszert kínálna. Éppen ezért dolgozatomban egy ilyen rendszert szeretnék megtervezni. Az általam tervezett rendszer attól lesz valós idejű, hogy miután betöltődött az oldal valós időben szolgáltat adatokat különböző külső forrásokból (Időjárás, GPS, Webkamera).

Szakdolgozatom első felében röviden bemutatásra kerül, az internetes listák alapján elérhető három legelterjedtebb online térképszolgáltatás, továbbá a három legelterjedtebb térképadatok tárolását is támogató adatbázisok.

Az áttekintést követően a dolgozatban egy átalam megtervezett valós idejű térinformatikai webszolgáltatás bemutatása történik. Ebben a rendszerben megtalálhatók a mai modern technológiák; a Valós idejű Websocket, a Node.js, a HTML5 és a CSS3.

Szakdolgozatom utolsó állomásaként, a megtervezett rendszer skálázását fogom bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.