Valós idejű tesztkörnyezet fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai megbízhatóság-kritikus autóipari beágyazott rendszerek esetében elengedhetetlen a hardverek, szoftverek és az integrált rendszerek alapos tesztelése, hiszen a hibátlan, jó minőségű termék a gyártó cég védjegye. Ezt az elvet tartja szem előtt a magyarországi Robert Bosch Kft AE/EEC-Bp osztálya is, melynek Software-Systemtest csapata klímaberendezések vezérlőjének szoftver-rendszertesztjével foglalkozik.

Az eszközök tesztelését korábban gyakran manuálisan, vagy különböző – és nem egységesített – tesztrendszerekben automatizálva végezték el. A széttagolt tesztszoftver rendszer inspirálta az igényt egy új konfiguráció létrehozására, amely felhasználja a már rendelkezésre álló hardvereszközöket és egyben egy integrált, könnyen kezelhető felületet biztosít a tesztfejlesztő számára.

A tesztek során gyakran pontos időzítésekre, determinisztikus válaszidőkre van szükségünk, ezért ugyancsak elvárás volt az új rendszerrel szemben, hogy az alkalmas legyen valósidejű alkalmazások futtatására is. A célra a National Instruments cég megoldása, az asztali gépekre is telepíthető LabVIEW ETS valósidejű operációs rendszer került kiválasztásra, ezen rendszerre készültek a szakdolgozat során megvalósított alkalmazások.

A munka eredményeként létrejött egy olyan, National Instruments LabVIEW alapú integrált projekt, mely magában foglalja egy teszttorony működtetéséhez szükséges eszközmeghajtó könyvtárakat és a tesztfejlesztést segítő különböző eszköztárakat. A megvalósított kód olyan szoftverstruktúrával rendelkezik, ami lehetővé teszi a fejlesztő számára, hogy az egyedi tesztszekvenciákat úgy tudja megtervezni, hogy azt egyszerűen be lehessen ágyazni, a háttérben futó, alacsony szintű működést és kiegészítő funkciókat biztosító szoftverbe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.