Valós idejű üzenetkonverziós eszköz autóipari kommunikációs protokollokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjaink prémium kategóriás személyautóinak működésében közel száz elektronikus vezérlőegység (ECU) játszik szerepet. Ezek között a kommunikáció szabványos autóipari protokollokon zajlik (CAN, FlexRay, LIN). A kommunikáció legkisebb (általában fizikai jelentéssel bíró) adategysége az úgynevezett szignál.

A szignálok adatkeretekben elfoglalt helye, valamint az általuk reprezentált fizikai mennyiségek tárolási módja (skálázás, ofszet) gépjármű típusonként eltérhet. Gyakori eset, hogy prototípus-fejlesztésnél egy már a korábbiak során másik gépjármű típushoz kifejlesztett vezérlőegységet kell a kész rendszerbe integrálni. Ilyenkor a vezérlőegység szoftverének módosítása, majd teljes újratesztelése helyett, kézenfekvő megoldás egy olyan üzenetkonverziós eszköz alkalmazása, mely az adott gépjármű kommunikációs jeleit a vezérlőegység által elvártakra fordítja.

A ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.-nél házon belül fejlesztett kommunkácis eszköz, a Gateway rendelkezik feladat ellátásához minden szükséges kommunikációs interfésszel. A megvalósított szoftver alkalmas a két oldal kommunikációját leíró fájlokból (DBC, fibex) kinyerni a szükséges információkat. Ezek tárolására elkészült egy az Eclipse modellező keretrendszer szolgáltatásaira támaszkodó kényelmesen szerkeszthető modell. Az üzenetek közötti koverziók definiálására egy Xtext alapú domain specifikus nyelv lett implementálva. A nyelv a modellben tárolt szignálok neveit felhasználva különböző műveletek leírására nyújt egy könnyen használható felületet.

A kimenet a Gateway szoftverébe illeszkedő „C” fájlokból áll, amiket egy JAVA nyelven implementált generátor készít el a felépített modell és a definiált konverziók felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.