Valós-idejű operációs rendszer portolása többprocesszoros jelfeldolgozó rendszerre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Drexler Dániel András
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság, modern világunkban az életet legtöbben elképzelhetetlennek tartjuk elektronikus, többnyire intelligenciával bíró, komplex mérnöki megoldásokat tartalmazó eszközeink nélkül. Az elmúlt 50 év alatt sokat fejlődött a beágyazott rendszerekre épülő ipar, így az egyre összetettebb mikrovezérlőkre való fejlesztéshez magasabb szintű programnyelvek bevezetése és alkalmazása vált szükségessé.

A mai technológiai fejlettségi szinten erősen elterjedőben van a modell alapú kódgenerálás és fejlesztés. Elsősorban a járműiparban érhető tetten ez a tendencia, mely területen az elektronikus vezérlő és szabályzó rendszerek kb. 40%-ának szoftverét valamilyen automatikus kódgenerálás alkalmazásával hozzák létre.

A Knorr-Bremse VJRH kft. évek óta sikeresen alkalmazza a modell alapú kódgenerálást, több jövőbe mutató projekt esetében is.. A szakdolgozatom során egy ilyen rendszer továbbfejlesztésén keresztül mutatom be a cég által használt negyedik generációs programnyelv (Matlab Simulink) segítségével az automatikus kódgenerálás folyamatát, azaz, hogy hogyan készíthető gyorsan hatékony, könnyen javítható és továbbfejleszthető C kód, elsősorban beágyazott környezethez.

A dokumentum első felében bemutatom, hogy miért van olyan nagy szükség az említett metódus alkalmazására, illetve a felhasznált multi-processzoros hardver felépítését is vázolom. Ezután magának a kódgenerálási folyamatnak a lépéseit és az alkalmazott Matlab Simulink Coder tulajdonságait részletezem. Itt fogom részletesen tárgyalni a létrehozott blokkok felépítését és müködését, illetve a létrehozásuk mögött húzódó tapasztalataimat és fejlesztési eredményeimet.

A második részben a valós idejű operációs rendszerrel kapcsolatos tudni valókat, az általam alkalmazott módszereket és szükségszerűen eszközölt átalakításokat fejtem ki,. A dokumentum ezen részén kerül bemutatásra, hogy a munka során használt „message queue”-t hogyan sikerült az operációs rendszer környezetébe beilleszteni úgy, hogy annak előnyei és számomra szükséges tulajdonságai ne csorbuljanak. Bemutatásra kerül továbbá, hogy hogyan sikerült kielégítenem azt az elvárást, hogy a rendszer minél inkább hordozható és lehetőség szerint univerzális legyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.