Valós-idejű rendszerfunkciók megvalósításának vizsgálata beágyazott Linux környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a Linux operációs rendszer alkalmazása már mindennapos, megtalálható az egyszerűbb mikrokontrolleres beágyazott rendszerektől kezdve a szervereken keresztül a Nemzetközi Űrállomásig. Azonban nem egészen ismerjük a Linux valós-idejű rendszerekben való alkalmazhatóságának korlátait, illetve megoldásait. Léteznek a Linux kernelhez különböző valós-idejű kiterjesztések, illetve Linux alapú valós-idejű operációs rendszerek (RTOS) is. Azonban egy valós-idejű operációs rendszernél nem kérdés a valós-idejű alkalmazások megoldhatósága, hiszen erre a célra lettek kifejlesztve. Csakhogy számos olyan funkcionalitás, amelyet egy általános Linux nyújt, vagy lehetővé tesz, sok esetben nem elérhető egy ilyen operációs rendszer használatakor, gondoljunk a grafikus felhasználói felületre, kapcsolatok és fájlrendszer támogatására.

Mindezt figyelembe véve, a szakdolgozat célja egy általános beágyazott Linux operációs rendszerben megvalósítható valós-idejű rendszerfunkciók korlátainak, illetve ezek implementálási lehetőségeinek vizsgálata. A mérések elvégzéséhez egy választott példaalkalmazás került implementálásra különböző programozási nyelveken, különféle megoldásokat alkalmazva, mind felhasználói- és kernel módban is. A választott, kifejezetten Linux-ot futtató beágyazott rendszerek megvalósítására kifejlesztett, heterogén SoC architektúrájú platformon megtalálható programozható valós-idejű egységek felhasználása is a szakdolgozat részét képezi.

A mérések elvégzésének eredményeképpen egy jó képet kapunk a különböző implementációs lehetőségek tulajdonságairól időtartománybeli viselkedés szempontjából, valamint az azokra megfogalmazható valós-idejű működési követelmények korlátairól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.