Valós-idejű tesztkörnyezet fejlesztése gépjármű alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy mai modern autót tekintve, a beépített elektronikai rendszerek száma nőtt a legrohamosabb mértékben az elmúlt pár év alatt, egyre több funkcionalitást automatizálva. Ez a tendencia maga után vonja a rendszerek megnövekedett megbízhatóság igényét, mely szigorú kritériumokat állít az autóipari vállalatok elé. Ezt az elvet tartja szem előtt a Robert Bosch Kft. AE/EMS csoportja, akik klímamotor vezérlők hardver és szoftver fejlesztését illetve ezen felül a modulok tesztelését is végzik.

A jelen tesztrendszer összetevőinek széttagoltsága lehetetlenné teszi a rövid válaszidőket és pontos időzítéseket, így ezen dolgozat fő célja egy olyan tesztkörnyezet összeállítása, mely képes valós időben automatikus teszteseteket futtatni. A választott szoftver csomagok és fizikai hardver elemek egységessége és kompatibilitása elengedhetetlen, annak érdekében, hogy a tervezett rendszer képes legyen a determinisztikus működésre.

Annak ellenére, hogy szinkronizált mérésadatgyűjtésre és kommunikációra a National Instruments cég átfogó megoldásokat biztosít, ezen szakdolgozat tartalmazza egy előtét áramkör tervezését, amely a mérendő jeleket az adatgyűjtő határai közé alakítja. A követelményekben előírt tesztesetek gyakran valamilyen hiba stimulálásából indulnak ki, legyen az akár bizonyos kontaktusok rövidre zárása vagy valamilyen más feszültség szintre történő elhúzása, így a tervezett áramkörnek ezen funkcionalitást is le kell fednie.

Végeredményben egy olyan rendszer jött létre, melynek magját az NI ETS valós idejű operációs rendszer képezi. A szoftverfejlesztést a LabVIEW grafikus környezet és a hozzá rendelkezésre álló beépülő modulok biztosítják, legyen szó valós-idejű tesztek megvalósításáról, vagy mérésadatgyűjtésről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.