Váltakozóáramú vasuti táplálási rendszerek típúsainak áttekintése és föbb sajátosságainak összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

A napjainkban is növekvő vasúti teherszállítás és a világszerte tejredő nagysebességű vontatás új igényeket támaszt a különböző vasút-villamosítási módszerekkel szemben. A nagyobb átviteli kapacitás és az egyéb létesítményekre (távközlő és kisfeszültségű hálózatokra, csővezetékekre, stb.) gyakorolt minimális indukáló hatás elvárható a korszerű vasúti táplálási rendszerektől. Szakdolgozatomban kifejezetten a váltakozó áramú, különleges táplálási rendszereket vizsgálom.

Az első fejezetben bemutatom a vasúti vontatás mai szerepét, a villamos vontatás kialakulásának rövid történetét, valamint legfontosabb tulajdonságait.

A második fejezetben ismertetem a különböző nagyvasúti táplálási rendszereket, különös tekintettel a váltakozó áramú különleges táplálási rendszerekre.

A harmadik részben bemutatom a sín-visszavezetéses booster transzformátoros (BTRR), a külön áram-visszavezetős booster transzformátoros (BTRC) valamint az autotranszformátoros (AT) rendszerek felépítését és működését, valamint rámutatok alkalmazásuk előnyeire.

Ezt követően összevetem a különböző rendszereket a sínpotenciál, az indukáló földáram mértéke, a vontató jármű és a betáplálási pont között fellépő impedancia és feszültségesés szempontjából.

Végül pedig összefoglalom a rendszerek legfontosabb jellemzőit, majd ismertetem ezen táplálási rendszerek alkalmazásának néhány példáját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.