Váltófűtés és térvilágítás vezérlése a Dél-Balatoni vasútvonal KÖFI rendszerében

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink modern vasúti közlekedésében fontos követelmény a minél nagyobb biztonság mellett a sebesség növelésére való törekvés, a forgalom gyorsítása, megbízhatóbbá, pontosabbá tétele, a zökkenőmentes utazás és árufuvarozás biztosítása, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiatakarékosságra is. Ezen feltételeknek eleget tenni segítenek az olyan rendszerek, amivel a forgalom egészét felügyelni lehet egyetlen központból, és a régi módszerek kommunikációs hézagait betömve hatékonyabban, akár közvetlenül és az adott pillanatban be lehet avatkozni még a nem várt szituációkban is.

Az ilyen távellenőrző, távvezérlő központokban a vonatforgalmon túl felügyelnek és irányítanak olyan szekunder rendszereket is, amik csak közvetetten vesznek részt, ám nélkülözhetetlenek a zökkenőmentes közlekedés biztosításában. A téli vasútüzem például elképzelhetetlen a váltók fűtése nélkül, ahogy az éjszakai közlekedés sem nélkülözheti a kivilágított állomásokat és megállóhelyeket. Meghibásodást hamar észre véve megelőzhetők vagy időben kezelhetők a felmerült problémák. Az energiatakarékosság követelményét szem előtt tartva, távirányítás nélkül automatika kell, hogy biztosítja a megfelelő működést.

Szakdolgozatom célja a Balaton déli partján húzódó 30-as számú vasútvonal Szabadbattyán-Nagykanizsa szakaszának felújításához kötődően a vasútállomásokon és vasúti megállóhelyeken a váltófűtés és térvilágítás automatikájának implementálása megbízható PLC környezetben, valamint a vezérlés felső szintű irányító rendszerrel való összekapcsolásának megvalósítása.

A diplomatervem során megismerkedtem a Magyarországon alkalmazott vasúti forgalomirányító rendszerrel, részt vettem a váltófűtő és térvilágító rendszer architektúrájának kialakításában, megismertem a rendszer által alkalmazott kommunikációs protokollokat. Implementálásra került a rendszer alegységeinek kommunikációját megvalósító és a váltófűtést és térvilágítást vezérlő PLC-program, továbbá felső szintű vezérléssel való kommunikáció előkészítése is megtörtént. A tanszéki laboratóriumban összeépítettem egy változtatható konfigurációjú mintaállomást, amin a megalkotott vezérlő programot teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.