Változók hatását vizsgáló önkiszolgáló felület fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok az automatikus rendszereke, melyek önállóan, emberi beavatkozás nélkül képesek döntéseket hozni. Ezek a döntések hatalmas területeket fednek le, rengeteg iparágban megtalálhatók: legyen szó akár pénzügyi, gazdasági döntéshozatalról, gyártási folyamatokról, vagy az egészségügyről.

Olyan problémáknál, melyeknek hatalmas gazdasági, vagy morális hatása van, előbb vagy utóbb felmerül annak az igénye, hogy betekintést nyerjünk a modellek működésébe. Egyrészt így szakértői szemmel vizsgálhatjuk és nyugtázhatjuk a modellek helyességét, másrészt megérthetünk olyan modelleket is, melyek belső működése, illetve a döntéshozatal folyamata nehezen érthető.

Szakdolgozatomban egy olyan rendszert fejlesztek, mely segít betekintést nyerni különböző modellekbe úgy, hogy az egyes bementei változók, illetve a kimenet között lévő összefüggéseket könnyen megérthető formába reprezentálja a felhasználónak. Ily módon jobban megérthetünk bonyolultabb modellek (például Neurális hálók, Random Forest) változóinak összefüggését a kimenettel, összevethetjük egyszerűbb modellekkel (Lineáris vagy Logisztikus regresszió), és nagyobb biztonsággal alkalmazhatjuk ezeket a modelleket éles környezetben.

A dolgozatban kitérek a feladat részletes specifikálására, a felhasznált technológiák bemutatására. Ismertetem az implementáció részleteit mind szerver, mind kliens oldalon. Összehasonlítok többféle független adathalmazt, és bemutatom a rendszer által feltárt összefüggéseket. Végül kitérek a rendszer továbbfejlesztésének néhány lehetőségére is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.