Változtatható méréshatárú I-U karakteriszika-mérőegység tervezése és illesztése komplex napelem-minősítő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A diplomaterv bemutatja egy LabVIEW környezetben létrehozott, részben automatizált napelem tesztelő rendszer felépítését, valamint annak napelem modulok mérésére alkalmas mérőkártyájának fejlesztési folyamatát.

A feladat megvalósítása a teljes mérőrendszer és a LabVIEW programozási nyelv alapvető működésének megismerésével kezdődött. Ezután a mérés elméleti hátterének levezetése következett, majd ennek eredményét és a piacon fellelhető különböző napelem típusok paramétereit felhasználva a mérőkártya fejlesztésével, azaz a kapcsolás megtervezésével, az alkatrészek kiválasztásával és az elkészült áramkör NYÁK tervének elkészítésével végződött.

Az áramkör úgy lett kialakítva, hogy különböző típusú, így különböző paraméterekkel rendelkező napelem modulok mérésére is alkalmas legyen és mindemellett a mérés automatikusan fusson a DAQ kártyán keresztül a LabVIEW-ban írt program vezérlésével.

Az így létrehozott mérőkörnyezet a szoftver működésében kevésbé jártas felhasználók számára is könnyen kezelhető, egyszerű lépések elvégzése során képes napelem cellák és különböző modulok összetartozó áram és feszültség értékeinek felvételére. A rögzített mérési adatokból a program egy közös grafikonon ábrázolja a napelemek minősítésére szolgáló áram-feszültség és teljesítmény-feszültség karakterisztikákat, valamint meghatározza, illetve kiszámítja a további minősítő paramétereket és dokumentálja is e mérési eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.