Változtatható sávszélességű, digitális kimenetű szűrő tervezése orvosbiológiai alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Szalai Albin
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomaterv dolgozatomban egy változtatható sávszélességű, digitális kimenetű, háromcsatornás erősítő-szűrő kapcsolás tervezésével foglalkoztam. A kapcsolás a szívről jövő jeleket felerősíti, digitalizálja, majd meghatározott digitális formátumban továbbítja a vevőeszköz felé.

Célom az volt, hogy egy emberi testbe beültethető, integrált áramköri technikával megvalósítható áramköri tervet hozzak létre, amely teljesíti az orvosbiológiai alkalmazhatóság feltételeit. Fő tervezési szempont volt a kis helyfoglalás és fogyasztás elérése, előbbi a beültethetőség alapfeltétele, utóbbi az elektrokémiai energiatároló-egység (elem, akkumulátor) méretét minimalizálja, valamint a hosszabb üzemidővel az invazív beavatkozások gyakoriságát jelentősen csökkenti.

Az áramkörrel szemben támasztott követelmények ismeretében a feladat megoldására kifejlesztettem egy olyan előerősítő és szűrőfokozatot, amely kis értékű kapacitások felhasználásával négy fokozatban képes kisfrekvenciás töréspontot biztosítani a bemenő jel szűréséhez. Az áramkörben található műveleti erősítőket a követelmények ismeretében az adott problémára optimizáltan terveztem meg. A szűrőfokozatot a kiválasztott analóg-digitális átalakítóhoz illesztettem.

Végül az általam kifejlesztett áramkörök jellemző tulajdonságainak meghatározására irányuló szimulációkat elvégeztem. Az így kapott eredményekből a kapcsolás működőképességére és annak határaira a következtetéseket levontam, majd meghatároztam a jövőbeli fejlesztések irányát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.