Vásárlási rendszer megvalósítása Windows Azure felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A felhő fogalma az elmúlt években terjedt el az információs technológiában, és úgy tűnik hogy a jelentősége továbbra is töretlenül fog nőni. A felhő technológiailag azt a modellt jelenti, ami szerint a szoftver és hardver erőforrások szolgáltatások formájában válnak elérhetővé a felhasználók számára az Interneten keresztül. Az újfajta megközelítés legnagyobb előnye a hagyományos szerverhoszting-modellel szemben az egyszerűsége. A felhasználóknak nem kell a szoftver futtatásához szükséges infrastruktúra kiépítésével és karbantartásával foglalkozni, a szolgáltatásokért az igénybevétel mértékében fizethetnek, és az erőforrásigény esetleges változásaira is könnyen tudnak reagálni.

Az említett előnyök miatt egyre több vállalat esetében merül fel, hogy az új rendszereit már felhő alapon teszi elérhetővé, azonban számos esetben problémát okoz, hogy nem tudják, hogy a választott cloud-computing szolgáltatás milyen lehetőségeket biztosít a számukra releváns területeken, illetve a már bevált eszközök, technológiák hogyan működnek az új platformon.

A diplomamunkám témáját egy mobilfizetési szolgáltatásokkal foglalkozó cég, a Cellum Zrt. biztosította. Itt felmerült az a lehetőség, hogy az új megoldásaik egy része a Microsoft felhő alapú platformján, a Windows Azure-on fusson. A feladatom az volt, hogy egy olyan demo vásárlási rendszert tervezzek meg, és implementáljak, ami képes demonstrálni a Windows Azure platform lehetőségeit a fejlesztéshez szükséges területeken. Elsősorban a tranzakciós adatok tárolásával, az érzékeny adatok kezelésével, valamint távolról elérhető szolgáltatások és munkafolyamatok fejlesztésével foglalkoztam. Dolgozatom célja egyrészt, hogy elméleti áttekintést nyújtson a felhő alapú rendszerekről és a Windows Azure platformról, másrészt az, hogy bemutassa, és értékelje a munkám során elkészített rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.