Vasúti fékrendszer vezérlő szoftverkomponens generálása

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modell alapú szoftverfejlesztést egyre elterjedtebben alkalmazzák ipari környezetben. Egy komplex rendszer modellje átláthatóbb, mintha közvetlenül a hardveren futó szoftvert fejlesztenénk, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy a hardveren futó szoftvert automatikusan generáljuk. Ezzel csökkenthetjük a fejlesztéshez szükséges időt és erőforrásokat, emellett biztonságosabb szoftvereket fejleszthetünk.

A Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Kft. által fejlesztett fékszoftverek Ascetban, egy modell alapú, grafikus fejlesztőkörnyezetben készülnek, amely támogatja az automatikus kódgenerálást is. A fékvezérlő szoftvert modulok alkotják, amelyek a fékezés különböző feladatait látják el.

A fékszoftver több modulja standard vagy majdnem standard minden projekt esetén. A standard modulok generálására már eddig is létezett megoldás, a Standard Module Configurátor azonban egy olyan eszköz, amely egy grafikus felhasználói felületen keresztül lehetőséget biztosít a majdnem standard modulok konfigurálására, hogy azok is generálhatóak legyenek.

Diplomamunkám végigköveti a Standard Module Configurator alkalmazás tervezését, és segítségével egy terhelés-számító modul generálását.

Mindenekelőtt áttekintést adok az ESRA rendszerről, a Knorr-Bremse által jelenleg fejlesztett fékszoftverek többségének alapjáról és a fejlesztéshez használt eszközökről. Röviden írok a fékvezérlő szoftver összetételéről, majd részletesebben taglalom a terhelés-számító modul felépítését és működését.

Ezek után bemutatom a Standard Module Configuratort mint fejlesztőeszközt és ismertetem a követelményeit. Részletesen leírom a szoftver felépítését és működését, valamint megemlítem a tesztelés folyamatát.

Végül bepillantást engedek a további fejlesztési lehetőségekbe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.