Vasúti fékrudazat állító próba berendezés vezérléstechnikai felújítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vasúti közlekedésben kiemelt fontosságú a fékrendszer megbízható működése, hiszen annak legkisebb hibája is súlyos balesetekhez vezethet. Ennek biztosítására a fékrendszer minden egyes alkatrészének igen szigorú követelményeknek kell megfelelnie. A rendszer egyik fontos eleme az automata fékrudazat állító. Ennek vizsgálatára a TS Hungária miskolci telephelyén már rendelkezésre állt egy automata gép, melynek vezérlése nem működött megfelelően.

Szakdolgozatom témája a fent említett automata fékrudazat állító próbaberendezés vezérléstechnika felújítása. A vezérlés cseréje során új hardver elemek kerültek beépítésre és a gép új vezérlő és megjelenítő szoftvert kapott. Fő feladatom a megjelenítő szoftver tervezése, implementálása volt.

A dolgozat elején bemutatom a vasúti légfékek működését, majd ezek alapján részletezem a próbaberendezés felépítését, funkcióit. A továbbiakban ismertetem a fejlesztés során felhasznált eszközöket, bemutatom a vezérlő és megjelenítő szoftver közötti kommunikáció beállításának folyamatát.

A dolgozat további fő témáját a megjelenítő szoftver tervezése, illetve implementálása adja. Itt ablakonként megyek végig az egyes elemeken, és ismertetem az ott felhasznált eszközöket, implementált algoritmusokat.

Végül bemutatom a tesztelés folyamatát, illetve az ott feltárt hibákat és azok kezelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.