Vasúti információs rendszer tervezése és megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A legtöbb mai tömegközlekedési gépjármű rendelkezik egy olyan fedélzeti számítógépes rendszerrel, mely segíti a vezető munkáját és hatékonyabbá, pontosabbá teszi a hálózat üzemeltetést. A magyar vonathálózatot üzemeltető MÁV is rendelkezik több éve már ilyen rendszerrel, melyet a Prolan Zrt. fejlesztett ki. A cég eddig egyedi beágyazott rendszereket használt, de a mobileszközök gyors fejlődése és azok számos előnye elgondolkodásra késztette őket.

Az Android a világ egyik legnépszerűbb mobil platformja. Mindössze hat év alatt több, mint egy billió készüléket aktiváltak, amiből 121 millió az elmúlt évben talált gazdára. A rendszer elterjedésének egyik oka, hogy nem csak okostelefonra tervezték, hanem minden olyan eszközön használható, ahol relatív kicsi a kijelző, limitáltak az erőforrások és az adatbevitel nem egérrel és/vagy billentyűzettel történik. Ezt jól mutatja, hogy az ipar egyre több területére tör be. Ma már kaphatók Android rendszerrel működő navigációs eszközök, tévék, projektorok. Sőt már Android alapú fedélzeti számítógéppel rendelkező autók is vásárolhatóak.

A dolgozatban egy olyan általam megvalósított Android alapú alkalmazás tervezésének és implementálásának folyamatát mutatom be, mely képes a Prolan Zrt. által kifejlesztett egyedi beágyazott rendszer részleges kiváltására. A szoftver célja a jelenlegi kijelző szinte teljes funkcionalitásának áthelyezése egy Tablet-re. A dolgozat során bemutatásra kerülnek a tervezési kulcskérdések és az alkalmazás főbb képességei. A dokumentum ezen felül egy rövid betekintés erejéig bemutatja a szoftvervezérelt fejlesztési módszer főbb tulajdonságait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.