Vasúti mérőmodul beágyazott szoftverének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vasúti közlekedés biztonságának érdekében rendkívül fontos a vasúti pálya és a vasúti járművek állapotának folyamatos ellenőrzése. Napjainkban erre a feladatra már olyan mérőrendszerek érhetőek el, amelyek képesek adott fizikai paraméterek mérésére és a mért jelek feldolgozására, amikből a vasúti pálya, illetve szerelvények hibái detektálhatóak. A diplomamunkám keretein belül egy ilyen beágyazott mérőrendszer szoftver architektúrájának a megtervezését és implementálását mutatom be.

Elsősorban megismerkedtem az Ipari Internetes rendszerekhez tartozó szakirodalommal, majd megállapítottam az ilyen rendszerekhez kapcsolódó követelményeket.

Ezen ismeretek birtokában és a beágyazott szoftverrendszerek felépítésének részletesebb megismerését követően, meghatároztam azokat a követelményeket, amelyeknek a szoftverrendszernek meg kell felelnie.

Megismerkedtem a napjainkban használt beágyazott operációs rendszerek felépítésével és működésével, valamint összehasonlítottam több jelenleg elérhető beágyazott operációs rendszert az általam fontosnak tartott szempontok alapján.

A dolgozat további részében elemeztem a megtervezendő szoftver architektúra kialakítási lehetőségét energiafogyasztás, illetve számítási teljesítmény szempontjából.

Az alkalmazás független futtatórendszer tervezése során meghatároztam a futtatórendszer strukturális felépítését, majd azon szoftverkomponenseket, amelyek megvalósításra kerültek a dolgozat további részében.

Végezetül az elkészült alkalmazás független szolgáltatásréteg szoftverkomponenseit felhasználva analóg csatornáról mintavételezett jeleken STFT algoritmust valósítottam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.