Vasúti rendszerek vizualizációja veszélyes helyzetek előrejelzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Debreceni Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A biztonságkritikus rendszerek tervezése és fejlesztése precíz tervezést és minden kétséget kizáró tesztelést követel meg, mivel, egyetlen hiba is mérhetetlen anyagi kárt okozhat, vagy akár emberéleteket is követelhet. A Model in Loop (MIL) tesztelés fel-adata, hogy a tervezés során előállított komponens szintű komplex rendszer modelleket és a modellelemek közötti kapcsolatokat megfeleltesse a magas szintű követelményeknek.

Ebben nyújthat segítséget, ha a komponenseket a valós környezethez hasonló virtuális térben teszteljük és szimuláljuk. Ebben a környezetben könnyebbé válik a fizikai valóságban nehezen kivitelezhető tesztelési körülmények kialakítása, külső interakciók kezelése, illetve veszélyhelyezetek előrejelzése.

A szakdolgozatom célja egy általános virtuális környezet kialakítása, melyben a rend-szerben található komponensek grafikusan vizualizálhatók, a felhasználók interakcióba léphetnek a rendszerrel és képes szimulálni az egyes modellelemek viselkedését fizikai valójukban. Az általam megvalósított keretrendszer képes továbbá valós időben a pillanatnyi helyzetet előre szimulálni, így jelezve balesetveszélyes szituációkat a felhasználók számára.

A keretrendszert Unity Game Engine segítségével valósítottam meg, és a BME MIT tanszéken futó MoDeS3 projektre adaptáltam, melynek esettanulmánya egy modell-vasút biztonsági logikájának megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.