Vegyes kialakítású középfeszültségű kompenzált hálózatokon alkalmazott földzárlat érzékelési és hibaáram csökkentési módszerek bemutatása

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A magyarországi középfeszültségű kompenzált hálózaton elterjedőben vannak a vegyes (kábeles és szabadvezetéki szakaszokat egyaránt tartalmazó) hálózati konfigurációk, melyek várhatóan kihívások elé állítják a jelenlegi földzárlat érzékelési és hibaáram csökkentési gyakorlatot.

A szakdolgozat ennek felmérésére áttekinti az ívoltás folyamatát, az érzékelési módszereket, a hibás szakasz behatárolását és a visszakapcsolás sikerességét befolyásoló megoldásokat. Bemutatja az ezek terén várható nehézségeket, zárlati statisztikákat tekint át a várakozások igazolására, és a nehézségek megoldására lehetőségeket vizsgál meg.

Megállapítja, hogy a magyar gyakorlat a 20 kV-os hálózaton bonyolult módszert alkalmaz a földzárlatok mielőbbi megszüntetésére, azonban annak sikere számottevő, különösen az ívoltást tekintve, és várhatóan a jövőben is előnyös lesz alkalmazása. A földzárlatvédelmi érzékelést a közeljövőben át kell alakítani, erre több lehetőség kínálkozik, a mélyebb vizsgálat a szakdolgozat után várható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.